Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Сладки Коледни еленчета

Сладки Коледни еленчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладки Коледни еленчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
11 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
45 мин.
Порции
24
"Вкусът на Коледа"

Необходими Продукти

  • брашно - 120 г + за поръсване
  • белтъци - 1 бр. (от яйце XL)
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 90 г
  • ванилова захар - 10 г
  • канела - 1 щипка
  • есенция - 2 капки, портокалова (по желание)
  • черен шоколад - около 30 г за декорация
  • бял шоколад - около 30 г за декорация
  • сладкарска боя - няколко капки, червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сладкарската боя и белият шоколад могат да бъдат заменени от червени бонбонки с подходяща форма за носленце на елените.

Разбъркайте маслото на стайна температура с пудрата захар. Може да направите това на ръка или с миксер. Прибавете белтъка, ваниловата захар, канелата и есенцията и разбийте до хомогенност.

Пресейте брашното на части към сместа и когато тя стане гъста, замесете със ръка до цялостното интегриране на брашното, добавяйки още малко, ако е нужно, за да може тестото да стане компактно, но не прекалено твърдо.

Оформете на топка, която завийте във стреч фолио и оставете в хладилник за около 30 минути да стегне.

На набрашнен плот разточете тънка кора (дебела 3 мм), имайте предвид, че сладките няма да бухнат, така че не ги правете прекалено тънки.

Подредете в тавичка върху хартия за печене и изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 10-12 минути.

След като ги извадите, оставете да се охладят и втвърдят, а през това време си разтопете на водна баня двата вида шоколад. Щом се втечнят, разтворете боята в белият и с тънка клечка (за зъби например) капвайте в средата на бисквитката кръгло, леко сплескано носле. От черния шоколад нарисувайте с друга клечка очички и рогца, ръководейки се по снимките. Много е лесно и приятно. Ако вместо бял шоколад и боя сте решили да ползвате бонбони за нос, то капвайте по малко шоколад и залепвайте върху него бонбоните.

Оставете шоколадът да се втвърди, за да не се развали украсата ни и поднесете на празничната трапеза или за компания към сутрешно коледно кафе. Получават се 24 бисквитки.

Да ви е сладко! Весела Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Благодаря мили момичета . Тези сладурковци наистина носят много хубаво настроение и само като ги погледна ми става весело :) Весела Коледа!
24.12.2017 10:44
1
Албена Асенова
Албена Асенова
Ах...мнго са сладки,направо разнежващи!
24.12.2017 08:57
1
Кристина Черникова
Кристина Черникова
Това са най-милите сладки, които съм виждала някога!
24.12.2017 08:48
2