Начин на приготвяне
В купа се смесват захарта, грисът, портокаловата кора и сокът от мандарини. Сместа се оставя за около час, за да може грисът да поеме течността.
В друга купа се смесват сухите съставки - пресятото брашно, брашно, какаото, бакпулвера, солта и канелата. Към сместа с грис се прибавя олиото, а после и сухите съставки.
Сместа се разбърква до пълното й хомогенизиране. Накрая се прибавят смлените орехи, бадеми и сушените плодове, нарязани на дребно.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 175 градуса. Вече изстинал се полива с шоколадов сос. Той е приготвен, като в метална купа се смесват, водата, захарта, какаото и маслото.
Сместа се слага на котлон и се бърка докато се разтопи захарта. Украсата е въпрос на предпочитания.
Източник: trydiani.blogspot
Постният сладкиш за Бъдни вечер е готов.