Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Коледно печено пиле с цитруси

Коледно печено пиле с цитруси

Коледно печено пиле с цитруси
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
3
"Само лаиците твърдят, че Коледа мирише на канела - най-вкусният коледен аромат е този на Коледно печено пиле с цитруси"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 цяло пиле (1.3 кг)
  • марината
  • портокалов сок - сок от 1/2 портокал
  • соев сос - 3 с.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • сол
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • черен пипер
  • олио
  • розмарин - листа пресен
  • масло - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 к. л.
  • чесън - 2 скилидки
  • гарниране
  • ябълки - 1/2 бр.
  • лимони - 1/2 бр.
  • зелена салата
  • червено цвекло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измива се цялото пиле и оставяме в чиния. В купа смесваме сок от портокал, лимон, соев сос, мед, червен пипер, скилидки чесън, нарязани листа розмарин, сол на вкус, червен пипер, олио.

С четка се намазва пилето отвътре и отвън с марината и оставяме покрито с фолио за 1 нощ в хладилника. Ако бързате може да се приготви и след 2-3 часа.

Нарязва се резени лимон, портокал и ябълка, овалват се в марината и поставяме във овкусената вътрешност на пилето. В тавата, в която ще се пече, сипваме 1 к. ч. вода и марината.

Покрива се с фолио и печем на 200 градуса около 50 минути. Фолиото се сваля, намазва се отново с марината и парченца масло. Запичаме още 30 минути за апетитна коричка.

Сервираме печеното пиле със свежа салата, резени портокал, ябълка, лимон и сварено червено цвекло. Вкусно за Коледа. Добър апетит с чаша вино!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Лимоновите и портокаловите които се слагат в пилето с кората ли са или без?
07.10.2021 19:53