Начин на приготвяне
Почистете рибните филета от костици, но кожата запазете. Натрийте със сол и бял пипер.
В купа изстискайте соковете на цитрусите, а част от тях нарежете на кръгчета или четвъртинки. Смесете със зехтина и залейте филетата от лаврак с тази марината.
Приберете в хладилник за не повече от 30 минути, тъй като самата киселина от цитрусите маринова рибата до степен, че я сготвя почти, особено ако филетата са тънки.
Покрийте тавичка със алуминиево фолио (може и хартия за печене). Намазнете и сложете парченца цитруси на дъното, а отгоре разположете лаврака с кожата надолу. Покрийте със стръкчета магданоз и поръсете още малко зехтин и лютия пипер на люспи.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна докато месцето на рибата стане млечно бяло и загуби прозрачния си оттенък.
Времето за печене зависи от дебелината на филетата, затова препоръчвам да се ориентирате така по цвета. Имайте предвид, че лавракът е готов много бързо и не трябва да се пече дълго.
Поднесете печената риба с подходяща гарнитура от свежа салата, зеленчуци или пържени картофки.
Филетата от лаврак с цитруси на фурна са готови.