Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива. Кожата на пилето се отлепва с пръсти и пилето се намазва отвътре, под кожата и върху нея хубаво с кашичката от половината меко масло, сол, пипер меланж, кимион, чесън на прах, пушен пипер и ронена чубрица.
Прехвърля се в гювеча.
Лукът се обелва и нарязва на четвъртинки.
Главите чесън се почистват от външните листа и връхчетата им се отрязват.
В кухината на пилето се пъхат нарязания на кубчета бекон, две глави чесън, четвърт лук и един стрък розмарин.
Останалите глави чесън, четвъртинки лук и стръкове розмарин се разпределят около пилето.
Картофите и морковите се обелват и нарязва на едро, гъбите се оставят цели и всичко се разпределя около пилето.
Върху зеленчуците се налива сока от буркана с гъбите и 150 мл бира. Поръсват се с подправки на вкус, останалото масло се разпределя върху продуктите и гювеча се захлупва и слага в студена фурна.
Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето в гювеч се пече около час и половина.
Коледното пиле със зеленчуци в гювеч се сервира с гарнитура от зеленчуците и полято с отделилия се при печеното сос.
Добър апетит!