Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Коледно пиле със зеленчуци в гювеч

Коледно пиле със зеленчуци в гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Коледно пиле със зеленчуци в гювеч
Снимка: Зори
1 / 9
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Пожелаваме ви добър апетит с това коледно пиле със зеленчуци в гювеч"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.6 кг
  • краве масло - 100 г
  • сол - 1 ч.л.
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • кимион - 1/2 к.л.
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • пушен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • бекон - 150 г, нарязан на кубчета
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 - 5 глави
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • гъби - 1 буркан бейби консервирани
  • розмарин - 2 - 3 стръка
  • бира - 150 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства и измива. Кожата на пилето се отлепва с пръсти и пилето се намазва отвътре, под кожата и върху нея хубаво с кашичката от половината меко масло, сол, пипер меланж, кимион, чесън на прах, пушен пипер и ронена чубрица.

Прехвърля се в гювеча.

Лукът се обелва и нарязва на четвъртинки.

Главите чесън се почистват от външните листа и връхчетата им се отрязват.

В кухината на пилето се пъхат нарязания на кубчета бекон, две глави чесън, четвърт лук и един стрък розмарин.

Останалите глави чесън, четвъртинки лук и стръкове розмарин се разпределят около пилето.

Картофите и морковите се обелват и нарязва на едро, гъбите се оставят цели и всичко се разпределя около пилето.

Върху зеленчуците се налива сока от буркана с гъбите и 150 мл бира. Поръсват се с подправки на вкус, останалото масло се разпределя върху продуктите и гювеча се захлупва и слага в студена фурна.

Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето в гювеч се пече около час и половина.

Коледното пиле със зеленчуци в гювеч се сервира с гарнитура от зеленчуците и полято с отделилия се при печеното сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: