Начин на приготвяне
Тиквата се почиства, обелва и настъгва на ренде. Поставя се в тенджерка на умерен огън с малко вода, за да се задуши и омекне, за няколко минути при непрекъснато разбъркване.
Течността трябва да изври напълно. Мазнина не се добавя. На ситно се нарязват сушените кайсии и се добавят към тиквата. Разбърква се. Орехите се накълцват с нож на едро, оставят се настрана.
В купичка се смесват сухите подправки, оставят се настрана. Портокаловата кора се настъргва, оставя се настрана.
Разтопяват се и двата вида мазнина.
Взима се една кора и се намазва обилно с мазнина. Похлупва се с втора такава и с лъжичка се поръсва със сухите подправки навсякъде. Поръсва се тук-там и с настърганата портокалова кора и орехи. С лъжица се поръсва с галета в дъното на кората, където ще се разположи плънката.
Взима се от тиквената смес и се поръсва на късата страна на кората по дължина. Поръсва се с кафявата захар на вкус. Навива се на руло и се прехвърля в тавата.
Останалите кори се поръсват и навиват по същия начин. Добавят се в тавата. След като са наредени обилно се намазват с мазнина.
Пече се на 170 градуса за около 30-35 мин. След като се охлади щруделът се поръсва с пудра захар.
Източник: Ани Шакарян
Тиквеният щрудел на Ани Шакарян е чуден.