Начин на приготвяне
Тортата ми е компилация от няколко прочетени от мен по темата рецепти, като добавих карамел за още по-плътен вкус. Тъй като за първи път правя такава торта, реших да използвам готови блатове, за да съм сигурна, че няма да проваля в последния момент десерта за посрещането на Нова година, а грамажа на продуктите спазих донякъде.
Преди да направя тортата, от предната вечер си подготвих карамела. Направих го, като в сух тиган с незалепващо покритие сложих около 150 г захар, загрях я на ел. котлон на степен 5 /моята печка е със 6 степени/.
След като започна да се топи, започнах непрекъснато да я бъркам с дървена лъжица. Когато стана светлокафява на цвят, отнех тигана от котлона и изсипах готовия карамел върху алуминиево фолио. Вече изстинал и втвърден го начупих на малки парченца.
И ето започна същинската част по приготвянето на тортата. Разбиваме мекото масло с пудрата захар в миксер на ниска скорост. През това време на водна баня се разтапят млечният и черният шоколад. Леко охладената шоколадова смес се добавя с лъжица към маслото и захарта, като продължава разбъркването с миксера.
След като се получи достатъчно хомогенна смес, прибавяме и течния шоколад отново с лъжица. Течния шоколад предварително оставям на стайна температура, за да се отпусне, и леко го разбърквам с лъжица. Така по-лесно се прибавя към останалите продукти за крема.
4-5 минути разбъркваме с миксер цялата шоколадова смес, отново на ниска скорост. Докато се разбърква сместа, начупваме вафличите в купа и смесваме с парченцата карамел. Тази вафлено-карамелена смес прибавяме към шоколадовата, като разбъркваме леко с шпатула, докато всички съставки се хомогенизират.
Сглобяваме тортата, като сиропираните с прясно мляко блатове намазваме обилно с крема. Последния блат заливаме с ганаш.
Сметаната поставяме в купа на слаб огън с 1 лъжица краве масло, преди да заври, отнемаме от огъня и заливаме начупения черен шоколад. След 3-4 минути разбъркваме сместа, докато стане гладка и тъмнокафява. С получения ганаш заливаме шоколадовата торта.
Украсата на тортата е от парченца карамел и вафли и малко настърган бял шоколад.
Оставяме в хладилник 24 часа.