Родопска Капама

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Родопска Капама
Снимка: Станислава Армянова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Капама с домашен петел или най-доброто от българската кухня, приготвено специално за вас"

Необходими Продукти

  • кокошка - 1 бр. или петел
  • зелеви листа - около 1 кг
  • ориз - 150 г
  • олио - 6 с.л.
  • свинска мас - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • домати - 150 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - млян на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кокошката/ петелът се обтриват със сол и черен пипер и се залива с вода, за да ври. Ако предпочитате, може да направите птицата на порции и да не е цяла.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до златисто. Слага се и оризът и когато се запържи леко, се слага черен пипер, нарязаният магданоз и сол.

С готовата смес от ориз и лук се правят сармички със зелевите листа. Те не трябва да са стегнати много, за да може да има място оризът да набъбне.

В тенджера се слага полусвареният петел/кокошка и около него се нареждат готовите сармички. Заливат се с бульона (да покрие сармите), добавя се свинската мас (за да станат по-вкусни) и нарязаните на кубчета домати.

Затискат се с чиния и се оставят на бавен огън, докато петелът се свари.

След като всичко увря, извън рецептата добавих 1 с.л. брашно размито в малко вода, за да се сгъсти сосът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: