Торта с карамелен крем

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Торта с карамелен крем
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
06/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
7
"Хубавата торта няма нужда от повод, за да бъде изядена - кулинарна поговорка"

Необходими Продукти

  • шоколад - 50 г
  • бадеми - 100 г смлени
  • галета - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л
  • лимони - 1/2 лимон, сок и кората
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 л
  • нишесте - за сгъстяване на крема
  • есенция - 1/2 ампула ромова
  • стафиди - 100 г
  • ром - 100 мл
  • орехи - натрошени, за украса
  • шарени пръчици - за украса
  • шоколадови пръчици - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.

Отделно разтопяваме шоколада и го добавяме заедно с лимоновата кора, сока от 1/2 лимон, галетата, брашното, бакпулвера и смлените бадеми. Разбъркваме тази смес много добре докато се получи хомогенна.

В отделен съд разбиваме белтъците на сняг и внимателно ги прибавяме към останалата смес.

В тава, която е застлана с намазнена хартия за печене, изсипваме сместа и поставяме във фурната да се пече.

След като е готов блата го оставяме да се охлади. Разделяме го на 2.

Предварително накисваме стафидите в рома.

Разбиваме жълтъците с 1 с.л захар до побеляване.

В съд изсипваме останала захар и я карамелизираме, като постепенно разреждаме със 100 мл прясно мляко, предварително затоплено.

Трябва да се бърка непрекъснато, докато се карамелизира, като прибавяме постепенно и останалото мляко.

След като всичко се хомогенизира добавете и яйчената смес. За да се сгъсти кремът прибавяме и нишестето, което сме разтворили с вода.

Готовия карамелен крем оставяме да изстине и след това прибавяме и разбитите на сняг белтъци.

Оформянето на тортата става, като между двата блата поставяме крема и поръсваме с накиснатите стафиди.

Отгоре намазваме с крема и поръсваме обилно с двата вида пръчици и орехите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#204353
Потребител#204353
Изглежда много вкусно
07.01.2018 12:52
1
Покажи всички подкоментари