Начин на приготвяне
В дълбок съд разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.
Отделно разтопяваме шоколада и го добавяме заедно с лимоновата кора, сока от 1/2 лимон, галетата, брашното, бакпулвера и смлените бадеми. Разбъркваме тази смес много добре докато се получи хомогенна.
В отделен съд разбиваме белтъците на сняг и внимателно ги прибавяме към останалата смес.
В тава, която е застлана с намазнена хартия за печене, изсипваме сместа и поставяме във фурната да се пече.
След като е готов блата го оставяме да се охлади. Разделяме го на 2.
Предварително накисваме стафидите в рома.
Разбиваме жълтъците с 1 с.л захар до побеляване.
В съд изсипваме останала захар и я карамелизираме, като постепенно разреждаме със 100 мл прясно мляко, предварително затоплено.
Трябва да се бърка непрекъснато, докато се карамелизира, като прибавяме постепенно и останалото мляко.
След като всичко се хомогенизира добавете и яйчената смес. За да се сгъсти кремът прибавяме и нишестето, което сме разтворили с вода.
Готовия карамелен крем оставяме да изстине и след това прибавяме и разбитите на сняг белтъци.
Оформянето на тортата става, като между двата блата поставяме крема и поръсваме с накиснатите стафиди.
Отгоре намазваме с крема и поръсваме обилно с двата вида пръчици и орехите.
Коментари