Начин на приготвяне
Пригответе си чесън и ракия в съотношения 1:2. Обелените и смачкани в хаванче скилидки чесън се поставят на дъното на чист и идеално сух буркан. Налива се ракията, като е желателно тя да е към 50 градуса.
Бурканът се затваря и се поставя на тъмно и студено място. В продължение на 14 часа съдът се разклаща, а след това съдържанието му се прецежда.
Получената тинктура се прехвърля в чиста стъклена бутилка и се държи в хладилник.
От нея могат да се капват по 3-4 капки три пъти на ден във вода или чай, като средство за стимулиране на имунитета. При грип, простудни заболявания или възпалителни процеси количеството може да се увеличи до 15 капки на прием.
Внимание! Деца и бременни жени да използват отварата само след консултация с медицинско лице.