Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито. Правим си кладенче по средата и вътре слагаме 1 жълтък, ½ ч. сол. Солта зависи от това дали ви е солено сиренето и кашкавалът.
Настъргваме кашкавал и го слагаме при брашното заедно с натрошеното сирене. Добавяме маста, без да я размекваме.
В прясното мляко слагаме содата и разбъркваме. Прибавяме и него при другите съставки. Замесваме меко тесто.
Набрашняваме плота с малко брашно и доомесваме тестото.
Разделяме тестото на две части и оформяме две топки тесто. Разточваме едната топка с къса точилка. С формички си правим фигурки - цвете и сърце.
Мажем соленките с разбит белтък и поръсваме със сусам и ким.
Другата топка разточваме и режем на ленти по дължина с къдраво ножче.
Мажем соленките с разбит белтък и ръсим с сух риган, шарена сол и сусам.
В тавата на фурната, покрита с хартия за печене, редим соленките и печем на 220 градуса до готовност.