Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Пълнозърнести соленки с лимец и семена

Пълнозърнести соленки с лимец и семена

Пълнозърнести соленки с лимец и семена
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Получиха се много вкусни и хрупкави пълнозърнести маслени соленки, които са чудесни за хапване по всяко време."

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 180 г пълнозърнесто
  • брашно от спелта - 200 г бяло
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • краве масло - 50 г
  • мас - 50 г
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л. хималайска
  • бакпулвер - 1 ч.л. пълна
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • оцет - 2 с.л. ябълков
  • семена - 50 г микс
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • още
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете трите вида мазнина (мас, масло и олио) и ги оставете да се охладят, но да останат течни.

Пресейте двата вида брашно в дълбока купа. Ако в ситото са останали по-едри частици от пълнозърнестото брашно, ги добавете и тях.

Прибавете солта и бакпулвера, разбъркайте и оформете кладенче.

Разбийте 1 яйце и белтъка на второто. Жълтъка заделете в купа за намазване на пълнозърнестите соленки.

Прибавете към яйцата 3 лъжици нискомаслено кисело мляко и оцета.

След това добавете разтопените мас, масло и олио и разбъркайте.

Прибавете тази смес към брашното и замесете средно твърдо маслено тесто. При необходимост добавете още малко брашно.

Накрая прибавете семената. Ползвах микс от ленено семе, слънчоглед, тиквено семе и сусам.

Готовото тесто за соленки разточете между два пласта хартия за печене с дебелина 0, 5 см.

След това го нарежете с нож за рязане на пица на ленти или в желана от вас форма.

Може оформите топчета, които да сплескате между дланите си и да се получат маслени бисквитки.

Наредете соленките в тави, покрити с хартия за печене и ги намажете със заделения по-рано жълтък, който смесете с малко вода.

Финално поръсете соленките с още малко семена и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато леко се запекат.

От това количество тесто излезнаха 2 тави от тези на фурната.

Получиха се много вкусни и хрупкави пълнозърнести соленки с лимец и семена, които са чудесни за хапване по всяко време.

По същия начин може да си направите солети, крекери или солени бисквити.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: