Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани Сладкиши»Сиропиран сладкиш с глазура от сладко масло

Сиропиран сладкиш с глазура от сладко масло

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сиропиран сладкиш с глазура от сладко масло
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
29/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Не всички сладкиши са еднакви, някои, като този тук, са наистина, ама наистина неустоими"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • брашно - 2 и 1/2 ч.ч. бяло
  • сода за хляб - 1 ч.л.равна
  • оцет - 1 ч.л.
  • вода - 1/2 к.ч. гореща
  • ванилия - 1 пакетче
  • За сиропа
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. кристална
  • вода - 3 и 1/2 ч.ч.
  • За крема за блатовете
  • захар - 7 с.л. кристална
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • нишесте - 1 пакетче ванилия др. Йоткер
  • вода - 1 /2 ч.ч. за разтваряне на нишестето студена
  • краве масло - 20 г
  • За глазура
  • краве масло - 1 пакетче меко (125 г)
  • пудра захар - 7 - 9 с.л.
  • ванилия - 1 бр. пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включваме фурната на 50 градуса. В суха купа слагаме яйцата (6 бр.), смесени със захар и разбиваме, докато станат пухкава смес.

В малка чашка за кафе сипваме содата за хляб и оцет. Като кипне оцетът, наливаме в чашката до половината с гореща вода. Разбъркваме водата, оцета и содата да се смесят и постепенно наливаме към яйчената смес и разбъркваме с миксер. Прибавяме и ванилията. Постепенно сипваме брашното и разбъркваме внимателно с шпатула.

Готовото тесто изсипваме в тавичка върху хартия за печене, намазана с олио. Слагаме във фурната и включваме на 170 градуса. Печем до готовност, като към 35 минути от печенето проверяваме с клечка дали е изпечен блатът. При необходимост още доизпичаме.

Готовия блат оставяме да се охлажда.

Приготвяме сиропа, като карамелизираме захар (1 и 1/2 ч.ч.) и като стане на карамел, наливаме внимателно топла вода (3 и 1/2 ч.ч.). Оставяме да заври и да се разтопи карамелът, за да получим сироп. Готовия сироп дръпваме от котлона.

Сваряваме крем нишестето, като разтваряме пакетче нишесте на др. Йоткер във вода (1/2 ч.ч.). В тенджерка слагаме на котлона да кипне прясно мляко, подсладено със захар. Към млякото наливаме разтвореното нишесте и сваряваме крем, като разбъркваме. Дръпваме от котлона, прибавяме малко краве масло и оставяме крема да се охлади, като периодично разбъркваме. Охладения блат срязваме на два блата.

Сиропираме единия от блатовете с половината карамелен сироп.

Намазваме свареният крем и отгоре слагаме втория блат. Отново сиропираме.

Намазваме сладкиша с глазура, която приготвяме, като мекото краве масло разбиваме с пудра захар (7-9 с.л.) и ванилия (1 пакетче).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: