Розов кекс

ЕленаЕленаНовак342
31/01/2018
"За да ви е едно такова розово и усмихнато през целия ден, заложете на този уникален розов кекс "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 211
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 и 1/3 ч.ч. захар
  • топла вода - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • стафиди - 1 шепа
  • ванилия - 2 бр.
  • какао
  • сладкарска боя
  • кокосови стърготини - розови
  • За глазурата
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • белтък - 2 бр.
  • сладкарска боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците на сняг. Добавяме захарта и жълтъците и отново разбиваме. Сипваме и топлата вода, която ускорява разтварянето на захарта. Накрая при бавни обороти на миксера добавяме олиото, брашното, предварително набъбналите във водата и подсушени стафиди и ванилията.

1/3 от готовата смес оцветяваме в розово със сладкарска боя.

Във намаслена форма изсипвате 1/2 от неоцветената смес, с помощта на цедка поръсваме какао. Следват розовата смес, неоцветената смес, отново поръсваме какао и накрая изсипваме останалата бяла смес.

Кекса печем при 180 градуса в предварително загрята фурна.

След охлаждане заливаме с глазурата. Тя се приготвя, като захарта се вари с вода до гъст захарен сироп. След охлаждане той трябва да е като течен пчелен мед.

Разбиваме белтъка на сняг и към него добавяме сиропа и оцветителя.

Заливаме кекса с глазурата и поръсваме с розовите кокосови стърготини.

Оставяме го да изсъхне.

Розите за декорация приготвяме от захарно тесто или марципан.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Теодора Мещерова
Благодаря Ви за уточнението! кекса изглежда невероятно
0
0
Теодора Мещерова
123 чаени чаши захар? Не са ли много или има някаква грешка?
0
0
Елена
Елена
31.01.2018 15:00
Да, допусната е грешка. Правилното количество захар е 2/3 ч.ч.
0
0