Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Китайска оризова каша (congee)

Китайска оризова каша (congee)

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Китайска оризова каша (congee)
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Не просто ориз по китайски, а оризова каша, която е поне тройно по-вкусна"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 1/2 ч.ч.
  • гъби шийтаке - 200 г
  • спанак - 200 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 5 скилидки
  • зелен лук - 1 - 2 стръка
  • соев сос - 3 с.л.
  • олио
  • джинджифил - на прах
  • черен пипер
  • кориандър - смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. На гъбите им се отстраняват пънчетата и главната част се реже на тънки ленти.

В сгорещено олио се запържват лукът, чесънът и гъбите. След това се прибавя измитият ориз да се запържи.

Налива се соевият сос, прибавят се джинджифил и черен пипер, разбърква се добре и се налива водата. Усилва се, докато заври, а след това се намаля само да къкри.

През това време се измива спанакът и се нарязва.

Около 10 минути преди да е готов оризът, се добавя спанакът и още вода, ако е необходимо. Тогава се прибавя кориандър и сол на вкус.

Нарязва се зеленият лук и когато всичко е готово, ястието се сваля от котлона и се прибавя и лукът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: