Начин на приготвяне
Затопляме водата и прибавяме захарта и маята. Изчакваме малко да се надигне и прибавяме и солта.
Пресяваме си брашното и правим кладенче, в което изсипваме кваса. Омесваме не много твърдо тесто и завиваме с мокра кърпа. Оставяме го да втаса на топло за 1 час.
От тестото правим две еднакви топчета, които разточваме на тънки кори. Стремим се да бъдат правоъгълници. Намазваме обилно олио и загъваме единия край към средата. Другия също. И така оформено режим лентички, възможно по-тънки.
Слагаме по четири лентички на кубче и леко ги придърпваме и усукваме. Получават се като розички. В тенджера слагаме 1 ч.ч. вода да заври. Отгоре слагаме решетка където подреждаме нашите розички и похлупваме отново с тенджера.
Така на пара ги варим около 40 мин. Когато са готови ги пускаме в силно сгорещено олио до златист цвят. Изваждаме на кухненска хартия да се отцедят и сервираме. Стават много вкусни!