Начин на приготвяне
В купичка сложете брашното. Направете кладенче, щипнете сол, капнете мъничко олио и с хладка водичка. Замесете твърдичко тесто. Оставете тестяната топчица, завита с кърпа, да почине 15 мин на топло и да се поотпусне.
През това време настържете две хубаво измити ябълки на едро ренде. Ако плодовете са домашни и с тънка кожица, не е нужно да ги белите!
Върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънък лист, почти като за баница - не трябва да се къса.
Разделете го с остър нож на две половини. Върху тях разстелете настърганите ябълки, поръсете с канела. Завийте на рула. Краищата им навлажнете с вода, за да се залепят и да не излезе плънката при пърженето.
Пригответе тиган с олио и загрейте. Когато мазнината се загрее, сложете внимателно двете рула да се изпържат от всички страни.
Извадете върху кухненска хартия за да попие излишната мазнина.
Нарежете на парчета и поръсете обилно с пудра захар, докато щруделите са още топли.
Бележка: В зависимост от това в каква големина тиган (ако е по-малък) ще пържите щруделите, можете да разделите тестото и да ги направите по-мънички.