Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете солта в него, разбъркайте и оформете кладенче.
В половината от топлото млякото, разтворете захарта и маята, добавете 1 с.л. брашно. Разбъркайте и поставете на топло да се активира (шупне) маята.
В кладенчето добавете меда и разтопеното, топло (да не е горещо) масло, топлото мляко и активираната мая. Замесете не много меко тесто.
Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло за 30 минути.
В тенджера кипнете водата, заедно със солта и содата. От тестото оформете еднакви по големина, гладки топчета. Всяко топче пуснете в заврялата вода за 30 секунди и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене и поръсена със сусам.
Подредените топчета (на разстояние едно от друго) отново поръсете със сусам и им направете разрези с остър нож на 2 или 3 места. Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете (без втасване) до готовност, като проверявате за нея с дървена клечка.
Коментари