Начин на приготвяне
Изчистете житото, няколко пъти го измийте със студена вода. Поставете в тенджера, налейте студена вода и щипка сол.
Поставете тенджерата на котлона на умерен огън и варите докато житото омекне, набъбне и се пукне.
Прецедете и изплакнете житото под течаща вода много добре. Подсушете върху чиста кърпа за няколко часа.
В голяма купа прибавете смлените орехи, лимоновите стърготини и ванилиите, разбъркате. На етапи към тях добавете от житото и разбъркайте, за да се овалят и отделят едно от друго житните зрънца.
Поставете житото в подходяща чиния и разпределете равномерно. Отгоре поръсете с малко галета или смлени бисквити, и поръсете с пудрата захар, като прекарвате през цедка или сито.
Декорирайте с кръст, поръсен с какао, (може и ситни шарени бонбони, захарни пръчици, шоколадови пръчици) и зрънца от нар.
Коментари