Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладката вода. Сложете я в хлебопекарната. Чукнете яйцата, сложете солта, захарта, лимона/ванилията и отгоре брашното.
Пуснете на програма за месене и втасване. Добавяйте по малко от маслото (то трябва да е много меко, но не разтопено) до пълното му усвояване.
Ако нямате хлебопекарна, може да го бъркате с миксер. Тестото е лепкаво и няма как да бъде месено на ръце. Изчакайте тестото да втаса. Трябва да утрои обема си.
На плота поръсете с брашно и внимателно разстелете тестото на квадрат. Изрежете кръгчета с чаша и оставете да втасат още веднъж.
Изпържете в много олио на среден котлон(внимавайте да не изгорят отвън, а отвътре да останат сурови). Извадете в чиния и оставете да изстинат.
Направете млечния крем, като сложите половината мляко на котлона със захарта и ванилията. В останалата половина сложете нишестето, жълтъците и разбъркайте с тел.
Добавете топлото мляко при студеното, като бъркате непрекъснато. Върнете на котлона и изчакайте да се сгъсти. Оставете да изстине на пълно и с помощта на шприц, напълнете вашите понички.
Пържените понички с кремче са готови.