Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Керамична форма за печене - 28-30/20-22 см.
Пастата се сварява по указанието на производител. Изцежда се и се оставя настрана.
Сиренето се настъргва на ренде.
Филиите шунка се нарязват приблизително на еднакви по-големи парчета.
В дълбок съд се стопява маслото на умерена температура. След като започне да завира, се добавя наведнъж брашното и се разбърква енергично за около 1 минута с телена бъркалка.
Добавя се студеното прясно мляко, индийското орехче, солта и черен пипер. Разбърква се до напълно гладък сос. Половината от настърганото сирене се добавя и се разбърква.
Сместа се оставя още малко на котлон, докато започне да оставя леки ивици от бъркалката. Веднага се сваля от котлона и се добавя шунката. Разбърква се.
Сварената паста al dente се прибавя към сместа. Разбърква се и се изсипва в тавичката за печене. Посипва се с останалото сирене, поръсва се с галета.
Огретенът се пече на 180 градуса за около 25-30 мин.
Френският гратин със сирене и шунка (Gratin de pates au jambon) е много вкусен!
Източник: Recipe 30 J. Mielle
Забележка: Този вид запеканка с паста и шунка може да се приготви предварително 2 до 3 дни, като се съхранява в хладилник, а след това се запече на 160 градуса за 35-45 мин.