Начин на приготвяне
Сварява се прясното мляко и се подслажда със захарта, като трябва да е по-сладко от вкуса ви. Млякото трябва да изстине.
В дълбока купа се чукват яйцата, към тях се прибавят натрошеното сирене, киселото мляко със содата, по-голямата част от олиото. Сместа се разбърква много добре. Ако сиренето е доста солено, няма да има нужда от солта, в противен случай тя се добавя.
Намазва се дъното на тавата, в която ще се пече баницата, и се поставят два листа кори, като между тях се намазва с четка от оставеното олио. Върху тях се изсипва от сместа и се намазва целият лист. Когато се слага сместа, се взема по-гъстото.
Така се редуват две намазани помежду им с олио кори, после сместа, докато свършат корите.
Баницата се нарязва на парчета и се залива с остатъка от сместа.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Когато се извади от фурната, се залива със студеното подсладено прясно мляко. Завива се с найлон и отгоре с плътна кърпа за 15 минути, за да попие млякото.