Начин на приготвяне
Свинските рибици извадете от хладилника и натъркайте с половината от розмарина и малко черен пипер. Оставете на стайна температура, докато приготвяте компанията за месото.
Почистете и нарежете лука и ябълките на много тънки полумесеци. Загрейте половината зехтин и всичкото масло на умерен огън и запържете първо лука, докато омекне, след което сложете ябълките (хубаво е да изберете сорт кисели зелени или жълти, защото червените са някак по- месести и биха се начупили лесно).
След минутка сложете захарта и балсамовия оцет и карамелизирайте за кратко. Когато започнат да излизат мехурчета, сипете виното и коняка и бъркайте периодично, докато се изпарят. Ръснете останалия розмарин и сол на вкус. Може да си донагласите вкуса така, както ви харесва. Ако след изпаряване на течността ябълките все още хрупкат, доливайте по малко водичка, докато омекнат и придобият цвят на светъл карамел.
Пригответе месото, което вече е постигнало стайна температура. Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Загрейте останалия зехтин на силен котлон и запечатайте бонфилетата от всички страни до златисто -приблизително по минутка от всяка страна. Прехвърлете в тавичка и залейте с мазнината от запичането, ако не е останала много, добавете още малко зехтин. Покрийте с алуминиево фолио. Ако тиганът ви е с метална дръжка, го пъхнете директно във фурната, което е най-удобният вариант.
Печете от 15 до 20 минути в зависимост от това как предпочитате месото - леко розово отвътре или напълно изпечено. Много зависи и от дебелината на рибиците. Имайте предвид, че ако прекалите с печенето, ще стане сухо, затова след 14-15-тата минута разрежете леко, за да проверите, ако приготвяте за пръв път и искате да сте сигурни в резултата.
След изваждане от фурната оставете 4-5 минути, без да отвивате фолиото.
След като измине това време, нарежете бонфилето на дебели парчета и посолете с едрата люспеста сол. Гарнирайте с вкусните ябълки и лук и се насладете на тази божествена комбинация! По желание може да залеете със сосчето от печенето, което е невероятно вкусно.
Добър апетит!