Вино от дюли

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Вино от дюли
Снимка: Диана Андрова
2 / 3
26/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.
"Ароматно, пивко, необичайно - три причини да го опитате"

Необходими Продукти

  • захар - 1.5 кг
  • вода - 5 л
  • дюли - 2.5 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направите това ароматно вино, ще ви трябват зрели и здрави дюли. Дюлите имат силен и приятен аромат, от който голяма част преминава във виното.

Оставете плодовете да престоят две седмици. Особено подходяща е японската дюля, която е вкусна и ароматна.

За приготвяне на виното почиствам с помощта на леко влажна кърпа мъха на дюлите. Измивам ги добре и нарязвам на дребни парчета, без да ги беля. Отстранявам семките на дюлите. Поставям нарязаните парчета в дълбок съд и ги заливате с гореща вода. Изчаквам около 30 минути, необходими за пълното им сваряване, преди да извадя парченцата и прецедя сока.

Добавям на всеки 5 литра получен сок по около килограм захар при непрекъснато бъркане, за да се разтвори добре захарта. Полученият сок наливам в дамаджани и оставям на стайна температура. Около 10 дни отнема процесът на ферментиране.

След 10 дни посредством специален сифон от гумен маркуч отделям утайката от виното. Наливам виното в други добре почистени дамаджани. Затварям с ферментационна тапа или такава, през която преминава специален маркуч, краят на който се поставя в някакъв съд, напълнен с вода с цел да се избегне директен контакт на течността с кислорода.

Следва периодът на тихото ферментиране, който трае между 5-6 седмици. Когато завърши и процесът на тихата ферментация, виното се избистря и става вече годно за консумация.

След това с помощта на маркуч наливам виното в бутилки - това е с цел да се отдели утайката. Виното е добре да бъде преточвано отново около два месеца след затварянето му заради образуването на утайка.

Виното може да приготвите и чрез начукване или настъргване на презрелите плодове с помощта на дървен чук. Заливаме дюлите с приготвен от студена вода захарен сироп.

Веднъж стартирал процесът на силна ферментация, получената смес е необходимо всекидневно да се разбърква даже по няколко пъти, за да се образува плесен или да се вкисне. След наливане виното в дълбок съд, който трябва да е покрит плътно с марля, за да не се напраши, отделяте готовата смес от кашата след около две седмици. Можете директно да налиете в дамаджани, които запушвате плътно със специални ферментиращи тапи или такива с маркуч, края на който потапяте в дълбок съд, напълнен с вода.

Виното е добре да бъде преточвано отново около два месеца след затварянето му заради образуването на утайка. А от останалата плодова каша можете да изварите домашна ракия.

Прочети също защо да пием чай от дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#206969
Потребител#206969
Luibimo vino :)
03.03.2018 12:25