Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Кейкова форма - 28/12 см.
В касерола се изсипват 4 с.л. вода и се покриват с цялата захар. Оставя се на умерен котлон, докато се приготви карамел с тъмно златист цвят.
За да не кристализира захарта по време на приготвянето на карамела, се минава със силиконова четка, потопена във студена вода отстрани по стените на касеролата. Не се разбърква, а само се поклаща касеролата.
Готовият карамел се изсипва във формата. Разпределя се из цялата повърхност. Оставя се настрана.
В купата на миксера се разбиват с нормална скорост яйцата, млякото, студеното кафе и накрая се прибавя карамеленото мляко. Разбърква се, докато се приеме. Сместа се изсипва във формата.
Поставя се на водна баня, като на дъното на тавата за водната баня първо се поставя памучна кърпа, налива се водата и се поставя формата с флана.
Памучната кърпа дава по-добро изпичане на сместа.
Крем карамелът се пече на 170 градуса за около 60-70 мин. Когато се забоде дървено шишче в средата, то трябва да излезе сухо.
Оставя се във водната баня, докато се охлади водата, а след това се изважда и се охлажда една нощ на стайна температура.
Испанският флан с кафе и кондензирано мляко е готов.
Източник: Cocina Delikante Mariola Valero