Начин на приготвяне
За блата:
Разбиваме яйцата с миксер докато побелеят. Добавяме захарта, ванилията и солта. Разбиването с миксер продължава на максимална степен. Пресяваме брашното, заедно с какаото и бакпулвера и го добавяме към яйчената смес на два пъти, като разбъркването с миксера е на ниска степен за кратко време, колкото да се получи гладка смес. Трябва да се получи пухкав крем.
Във форма за торта слагаме хартия за печене и я намазняваме леко и изливаме сместа за блата. Загряваме предварително фурната на 180 градуса.
Слагаме блата да се пече до готовност. Готовия блат освобождаваме веднага от формата. Хартията също отделяме веднага от блата. Оставяме да изстива.
За сиропа:
В подходяща тенджера смесваме прясното мляко, захарта и какаото и при непрекъснато бъркаме оставяме на котлона само да заври. Добавяме кафето и Амаретото.
За крема:
Разбиваме сметаната за кратко на ниска степен на миксера, добавяме захарта и Амаретото и продължаваме да разбиваме до пухкавост.
В друг съд слагаме маскарпонето и разбиваме с миксер и към него добавяме кондензирано мляко. Добавяме го постепенно, защото маскарпонето ще се втечни от него, ако се прекали с количеството. Добавяме сметаната към маскарпонето и вече разбъркваме само с шпатулата, за да не спадне сметаната.
Във форма за торта с ринг слагаме вече охладения блат и го сиропираме с половината сироп. Намазваме с половината от пухкавия крем и в останалата част от сиропа потапяме само за миг бишкотите и редим върху крема, отгоре завършваме с другата половина от крема.
Тирамисуто трябва да се охлади в хладилник минимум 5 часа, след това отделяме ринга и поръсваме с какао и настърган шоколад. За свежест може да подредим пресни кайсии за украса.
Тирамисуто с кондензирано мляко е готово.