Начин на приготвяне
Първо, направете карамела, като добавите захарта и водата да заврат, варете за кратко, докато се получи карамел (докато добие карамелен цвят). Внимавайте да не загори захарта.
Веднага след като се получи цветът, свалете от котлона и изсипете в подходяща форма (силиконов или метален или огнеупорен съд, форма по желание).
Докато се охлажда и стяга, в друг съд се разбиват целите яйца с бъркалка със захарта, ванилията и накрая се добавя студеното мляко.
Изсипете сместа във формата, съдържаща карамела. След това поставете формата в по-голяма купа, напълнете купата наполовина със студена вода, покрийте флана с алуминиево фолио и печете в парна фурна при температура 175°C - 190°C за час и 15 минути.
Оставете готовия крем карамел да изстине напълно. Най-добре е да го поставите в хладилника за няколко часа, за да изстине хубаво. След това обърнете флана и го извадете от купата и е готов за консумация.
Забележка: това е най-класическият традиционен испански карамелен флан, който съдържа само три съставки, можете също да сварите този флан на котлона (време за варене около 1 час), на същия принцип може да ползвате и микровълновата фурна.
В зависимост от вашата микровълнова фурна ще са необходими 10-15 минути при 450-500w. Какъвто и начин да изберете за варене, важно е водата в другия съд да не завира. В този случай намалете температурата.