Питки за Такос

27/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8464923178
"От нас питките за Такос, от вас пълнежът и после заедно ще ги хапнем "
Приготвяне20 мин.
Готвене18 мин.
Общо38 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 548
  • Преглеждания за месеца218
  • Преглеждания за седмицата75
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г (пшенично или царевично)
  • вода - 240 мл
  • мас - 2 с.л. разтопена
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - или зехтин за намазване на плота
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Питките за такос са мексикански много тънък хляб, наречен още тортиля питка, поради това че подобно на една тортиля на тиган се запичат и обръщат от двете страни. В Мексико най-често ги приготвят от специално царевично брашно, изготвено от предварително сварените царевични зърна. Така се придобива един по-интензивен и много специфичен вкус. При липса на такъв вид брашно могат да се изготвят и от обикновенно пшенично.

Първа стъпка е да го пресеем в купа и да добавяме малко по малко течността и мазнината. Накрая слагаме солта и замесваме еластично, сравнително меко тесто. Омесваме го хубаво на плот, върху който се поръсва зехтин, за да не лепне.

Оставяме тестото, добре завито във стреч фолио, в хладилник за един час, след което го изваждаме и изчакваме отново да придобие стайна температура.

Разделяме на равни по големина топчета и всяко разточваме на възможно най-фини кръгли питки. Може да си служим и със чиния или друг кръгъл съд, по който да ги изрязваме в идеална правилна форма.

Загряваме тиган с незалепващо дъно и запичаме от двете страни на умерен до силен огън за кратко - до желания загар.

Друг начин е да вземем тенджерка с диаметър по-малък от този на тигана и да намазним дъното и от външната страна. Така полагаме съда върху питката притискайки я, докато се запече от едната страна и обръщаме от другата повтаряйки същото. Това се прави, за да остане максимално фина и да не се надигат мехури.

Готовите тортили изваждаме една върху друга в панерче и след всяка завиваме с чиста кърпа от плат, за да не изсъхват и стават чупливи.

Мексиканските тортиля питки можем да консумираме освен като такос и по много други начини - за фахитас, буритос, кесадас, в разнообразни комбинации от месо, риба, салати или гуакамоле.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар