Начин на приготвяне
Питките за такос са мексикански много тънък хляб, наречен още тортиля питка, поради това че подобно на една тортиля на тиган се запичат и обръщат от двете страни. В Мексико най-често ги приготвят от специално царевично брашно, изготвено от предварително сварените царевични зърна. Така се придобива един по-интензивен и много специфичен вкус. При липса на такъв вид брашно могат да се изготвят и от обикновенно пшенично.
Първа стъпка е да го пресеем в купа и да добавяме малко по малко течността и мазнината. Накрая слагаме солта и замесваме еластично, сравнително меко тесто. Омесваме го хубаво на плот, върху който се поръсва зехтин, за да не лепне.
Оставяме тестото, добре завито във стреч фолио, в хладилник за един час, след което го изваждаме и изчакваме отново да придобие стайна температура.
Разделяме на равни по големина топчета и всяко разточваме на възможно най-фини кръгли питки. Може да си служим и със чиния или друг кръгъл съд, по който да ги изрязваме в идеална правилна форма.
Загряваме тиган с незалепващо дъно и запичаме от двете страни на умерен до силен огън за кратко - до желания загар.
Друг начин е да вземем тенджерка с диаметър по-малък от този на тигана и да намазним дъното и от външната страна. Така полагаме съда върху питката притискайки я, докато се запече от едната страна и обръщаме от другата повтаряйки същото. Това се прави, за да остане максимално фина и да не се надигат мехури.
Готовите тортили изваждаме една върху друга в панерче и след всяка завиваме с чиста кърпа от плат, за да не изсъхват и стават чупливи.
Мексиканските тортиля питки можем да консумираме освен като такос и по много други начини - за фахитас, буритос, кесадас, в разнообразни комбинации от месо, риба, салати или гуакамоле.
Добър апетит!
Коментари