Начин на приготвяне
Сваряваме макароните в подсолена вода. Когато са готови (внимаваме да не преварим макароните) , изливаме водата, обливаме със студена вода сварените макарони и оставяме в голяма цедка да се отцеждат.
В тенджера наливаме олио или зехтин (3 с.л.). Слагаме нарязан ситно лук (1 с.л.), също така наситнената бяла част от стрък зелен чесън и нарязано на много ситни парченца сварено червено цвекло (100 г).
Включваме котлона. Загряваме, разбъркваме зеленчуците няколко пъти, ръсваме черен пипер, къри (използвам на фирма Радиком), сол на вкус и наливаме топла вода и доматен сок.
Прибавяме и доматено пюре (1 с.л.), захар (1 ч.л.). Варим соса до предпочитаната гъстота, като щом започне да се сгъстява, разбъркваме периодично.
Няколко минути преди да свалим соса от котлона, ръсваме риган и нарязан ситно магданоз.
Слагаме в соса отцедените макарони, разбъркваме добре и внимателно да се овкусят от соса и сервираме.
Лесните постни макарони с доматен сос са готови.