Начин на приготвяне
Обелете и нарежете на парченца тиквата. Залейте я с около 800 г от захарта и я оставете в хладилник да престои 24 часа.
На другия ден почистете сливите от костилките и ги залейте с 300 г от захарта, както и с малка част от вече отцедилия се сок от тиквата. Оставете и те да престоят 1 ден.
Залейте гроздовите зърна с оставащата захар и отново оставете за 1 ден.
Щом всички плодове вече са готови, извадете гроздето и сливите с помощта на решетъчна лъжица и ги сложете в отделен сок. Техния сок сипете при тиквата. Сложете я да се вари за 30-тина минути – не я разбърквайте. Може да направите проверка за гъстота на сладкото. За целта грабнете с лъжичка малко от сока и оставете да изстине – така ще видите дали сокът се сгъстява като се охлади.
След като минат 30-те минути, когато студеният сироп от сладкото е с консистенцията на мед, изсипете останалите плодове и варете още за 10 минути.
Накрая прибавете индришето и орехите, варете 1-2 минути и насипете вече готовия рачел в топли бурканчета, обърнете ги с капачката надолу и задушете с дебела кърпа, защото така ще се консервират от самата топлина.
Източник: lussisworldofartcraft.blogspot