Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Рачел»Рачел със сливи

Рачел със сливи

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Рачел със сливи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • сливи - 1 кг
  • тиква - 1 - 1.2 кг (твърда)
  • грозде - 1.2 кг зърна
  • индрише - 3 - 4 листчета
  • орехи - 250 г захар
  • захар - 1.5 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете на парченца тиквата. Залейте я с около 800 г от захарта и я оставете в хладилник да престои 24 часа.

На другия ден почистете сливите от костилките и ги залейте с 300 г от захарта, както и с малка част от вече отцедилия се сок от тиквата. Оставете и те да престоят 1 ден.

Залейте гроздовите зърна с оставащата захар и отново оставете за 1 ден.

Щом всички плодове вече са готови, извадете гроздето и сливите с помощта на решетъчна лъжица и ги сложете в отделен сок. Техния сок сипете при тиквата. Сложете я да се вари за 30-тина минути – не я разбърквайте. Може да направите проверка за гъстота на сладкото. За целта грабнете с лъжичка малко от сока и оставете да изстине – така ще видите дали сокът се сгъстява като се охлади.

След като минат 30-те минути, когато студеният сироп от сладкото е с консистенцията на мед, изсипете останалите плодове и варете още за 10 минути.

Накрая прибавете индришето и орехите, варете 1-2 минути и насипете вече готовия рачел в топли бурканчета, обърнете ги с капачката надолу и задушете с дебела кърпа, защото така ще се консервират от самата топлина.

Източник: lussisworldofartcraft.blogspot

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: