Начин на приготвяне
Нарежете тиквите на едри парчета, разполовете ги и след това ги нарежете на триъгълници. Направете варова вода от 900 г вар и 20 литра вода. Тиквата трябва да престои в разтвора 3-4 часа, а след това се измива много добре с няколко води.
Карамелизирайте половината от захарта. Залейте получения карамел с водата, разбърквайте от време на време докато се разтопи. Сложете на котлона тенджерата и щом заври, добавете отцедената от водата тиква. Поръсете с останалата захар и варете на силен огън. Пяната, образуваща се при варенето, се обира.
Щом тиквата се свари, а сиропът вече придобие нужната гъстота, прибавете лимоновия сок и глюкозата. Оставете сместа да ври още 1-2 минути. В края на варенето добавете ванилията и индришето.
Наредете парчетата тиква в буркани и залейте със сиропа. Затворете бурканите и обърнете с капачките надолу. Топлината ще помогне за херметизирането на капачките.
Източник: mycookingbookblog