Начин на приготвяне
Главите кромид се обелват от най-външните люспи, като се оставят най-вътрешните. Измиват се със студена вода и всяка глава се слага върху лист алуминиево фолио.
Всяка глава лук се разрязва на 4, без да се стига до основата. След това се правят още няколко разреза.
Всяка глава лук се полива със супена лъжица зехтин и се поръсва със сол, черен пипер, чесън на прах или люспи и щипка риган.
Във всяка глава се слаган и няколко листенца розмарин.
Алуминиевото фолио се сгъва на пакетче и така опакованият пълнен лук се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Поднася се, като гарнитура към основно ястие с месо или риба.
Печеният лук във фолио е готов.
Коментари
Освен, че приготвен по този начин лукът е много вкусен, е и много по-полезен за здравето. А и не на последно място - не е пречка, ако след хапването му имате важна среща... :)))