Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се сваряват в подсолена вода. През това време в малко мазнина се запържва ситно нарязаният кренвирш до зачервяване.
Сварените картофи се отцеждат и намачкват, докато са още горещи. Към тях се добавят магданозът, запърженият кренвирш и рендосан кашкавал. Сместа се разбърква много добре.
В тава, покрита с леко намазнена хартия за печене, с дървена лъжица се разпределя картофената смес. После се разстила по дъното на тавата като тесто, но без да се натиска. Оставя се да престои в хладилник за 30 минути.
С помощта на средно голяма водна чаша с отвора се разрязва картофеното тесто на 12 равни части.
6 от парчетата внимателно се оформят на гнезда. Във всяко гнездо се слага по един жълтък, предварително отделени от белтъците (белтъците ще се изполват за овалване на кюфтетата), овкусяват се със сол и черен пипер и се захлупват с друго картофено парче. Дооформят се добре, за да не се охлузи горното парче и да не се разтече жълтъкът при овалването.
В тиган се загрява олио.
Всяко картофено кюфте се овалва внимателно първо в брашно, после в отделените белтъци и накрая в галета.
Пържат се до зачервяване и от двете страни.
P.S. Останалата част от картофената смес можете да оформите на топки, да ги овалвате в брашно, белтъци и галета и също да ги изпържите. Така ще получите два вида кюфтета
Коментари