Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито в дълбока тава. В топлата вода слагаме 1 щипка захар и 4-5 с.л от брашното. Във водата слагаме и маята и разбъркваме с лъжичка, за да се размие добре и всичко да стане на каша. Оставяме да шупне за 10 мин. Вече готова правим кладенче в брашното и я слагаме вътре. Замесваме меко тесто.
Набрашняваме си плота и го доомесваме още. Делим тестото на топки. Всяка топка оформяме на фитил като го разточваме. Дебелината му може да е широка около 3 пръста. Взимаме от размекната мас и мажем фитила.
Натрошаваме си сиренето в купичка. По дължината на фитила слагаме сирене и го затваряме, притискайки с пръсти. Трябва да се получи кръгъл с притиснат край. Режем го равни по големина парченца. Същото повтаряме и с друга част от тестото.
Намазваме тава с размекната мас. Подреждаме топчетата едно на друго, като се вижда сиренето. Наредени вече парченцата в тавата оставяме да втаса докато уголемят обема си значително. Аз го закривам с кърпа и отгоре с одеяло в топла стая.
В купичка разбиваме 2 яйца, 2 с.л олио и 1 ч.ч кисело мляко висок процент с вилица.
Заливаме топчетата отгоре. Печем в загрята на 200 градуса фурна да готовност.Да ви е сладко! Хапваме с компот. В добруджанския край им казваме топчета.