Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в топла вода оставяме, докато започне да се образува пяна. В дълбока купа сипваме прясното мляко, сол, яйцето, оцет и олиото. Добавяме брашното, маята и постепенно и замесваме меко тесто.
Оставяме да втаса в намаслена тава, докато обемът му се увеличи 3 пъти. Намасляваме си ръцете и оформяме малки топки, които редим в намаслена тава.
Поръсваме милинките със сирене и ги оставяме да втасат отново за 20 минути. През това време запържваме 1 супена лъжица брашно и 2 щипки шарена сол в горещото олио.
Още докато е топло, заливаме втасалите милинки и ги слагаме в загрята на 180-200 градуса фурна. Печем до зачервяване и след това ги намазваме с масло и покриваме с кърпа за 15 минути.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашите сливенски милинки или тези класически милинки със сирене.
Коментари
Съвети, които мога да дам са:
-удвоете рецептата, винаги втасват по-добре
-за заливката загрейте олио и брашно 3:2,
Натрошете малко сирене върху втасалите и оформени милинки и залейте брашнената смес.
-тестото е много лепкаво, но това ги прави пухкаво, scraper, много улесняват работата с тестото, за 1вото втасване върнете тестото в купа с олио. Аз оставям да втаса по средата във фурната, като отдолу слагам тиган с вряла вода.
-използвайте тава с тъмно дъно, ако имате, тъй като запича по-добре.
-бих заменил половината олио за тестото с разтопено масло.
Blagodarq za receptata??
Благодаря за рецептата.