Начин на приготвяне
Затоплете млякото и сипете половината в купичка, добавете две лъжици захар и маята, разбъркайте докато се разтопи маята и захарта. Поръсете с малко брашно и оставете да се активира.
Разбийте яйцата с останалата захар, млякото и останалите продукти. Пресейте брашното и започнете да замесвате тесто, което намажете с олио покрийте с фолио и оставете да удвои обема си.
Готовото тесто разделете на 6 части и едно малко топче за декорация. 5 от частите разточете на 5 обли кори, намажете едната с масло и поръсете с кристална захар, сложете втората отгоре и така подредете и останалите.
Разрежете ги в центъра на 8 части, като оставите по 3 см неразрязана част. Хванете от едното листо единия пласт и преметнете назад, останалите по същия начин, подвийте отдолу краищата. Трябва да получите един венец.
Шестата част тесто хубаво загладете на топка и поставете по средата. От малката част тесто разточете кора и изрежете крачета, ако ви е останало тесто усучете 3 части и поставете около центъра. По желание можете да украсите с цветя, зависи какво е бебето.
Оставете погачата да втаса след което намажете със разбития жълтък и обилно поръсете със захар, като редувате пластовете да има и сусам.
Печете в загрята фурна на 160 градуса до хубав златист цвят.
Погачата за Бебе е готова.
Коментари