Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за Бебе

Погача за Бебе

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Погача за Бебе
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
20/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"За теб, бебе, най-хубавата погача сме приготвили"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 10 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясна мая - 1 кубче
  • олио - 80 мл
  • сол - щипка
  • ракия - 1 ч.л
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • брашно - 1 кг
  • захар - за поръсване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и сипете половината в купичка, добавете две лъжици захар и маята, разбъркайте докато се разтопи маята и захарта. Поръсете с малко брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата с останалата захар, млякото и останалите продукти. Пресейте брашното и започнете да замесвате тесто, което намажете с олио покрийте с фолио и оставете да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на 6 части и едно малко топче за декорация. 5 от частите разточете на 5 обли кори, намажете едната с масло и поръсете с кристална захар, сложете втората отгоре и така подредете и останалите.

Разрежете ги в центъра на 8 части, като оставите по 3 см неразрязана част. Хванете от едното листо единия пласт и преметнете назад, останалите по същия начин, подвийте отдолу краищата. Трябва да получите един венец.

Шестата част тесто хубаво загладете на топка и поставете по средата. От малката част тесто разточете кора и изрежете крачета, ако ви е останало тесто усучете 3 части и поставете около центъра. По желание можете да украсите с цветя, зависи какво е бебето.

Оставете погачата да втаса след което намажете със разбития жълтък и обилно поръсете със захар, като редувате пластовете да има и сусам.

Печете в загрята фурна на 160 градуса до хубав златист цвят.

Погачата за Бебе е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ralkata
Ralkata
Получи се УОУ! За първи път правя подобно изделие и резултатът беше високо оценен! Благодаря за рецептата!!!!
22.04.2019 02:47
1
1
Покажи всички подкоментари
Alya Koy
Alya Koy
Погачата ми се получи страхотно! Благодаря за споделянето на рецептата ви! Единствено добавих есенция от ром и кори от портокал. Комплиментите за вида и вкуса не спряха целият ден!
13.08.2018 04:17
1
1
Покажи всички подкоментари
Sashka Sapravliiska
Sashka Sapravliiska
Извинете за въпроса, но как' крачетата', остовот белички при печене. От същото тесто ли се правят?
18.06.2018 21:15
1
1
Покажи всички подкоментари
Станислава Армянова
Станислава Армянова
Изглежда уникална! Поздравления. Всичките питки, които правиш са наистина много вкусни и красиви! :)
22.02.2018 11:13
1
1
Покажи всички подкоментари