Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля. Добавя се кубчето мая и 1 с.л. захар. Разбърква се и се оставя да се активира. Брашното се пресява в голяма тава.
Прави се кладенче по средата. Чукват се яйцата, като един от жълтъците се отделя в малка купичка. Ще се използва за намазване на домашната питка.
Добавят се солта и киселото мляко. Добавя се прясното мляко с активираната мая. Замесва се меко тесто, като постепенно се поема от брашното. Маслото се разтапя в купа.
Подготвя се добре намазнена с масло дълбока тава. Тестото се разточва. Изрязват се кръгчета с чаша от тестото.
Всички кръгчета се потапят в маслото и се нареждат, застъпвайки се в кръг, в най-външната част на тавата. По същия начин се нарежда и втори ред кръгчета.
Останалото тесто за погачата за бебе се намачква и се слага в средата на тавата. Намазава се добре с масло. Ако остане от маслото, се изсипва върху цялата питка. Оставя се на топло да втаса.
Жълтъкът се разбива. Специалната погача се намазва с жълтъка. Поръсва се със сусам. Пече се до готовност в умерена фурна.
Готовата погача за бебе - 40 дни се поднася с мед. Приготвя се сладка погача, за да бъде животът на бебето и майка му сладък.