Начин на приготвяне
Картофите се сваряват, но трябва да не се разпадат. Ако кората им е по-фина, не се маха. След като се сварят се махат от котлона и се оставят настрана.
През това време се прави сос от майонезата, киселото мляко и зехтинът. Към тях се добавя и наситнения на кубчета кук. Копърът и магданозът се нарязват на ситно и се оставят настрани.
Към млечния сос се прибавя сокът и по желание кората на единия от лимоните. След това сосът се оставя в хладилник, за да поеме вкусовете на продуктите в него.
Картофите се нарязват на кубчета и се посоляват. Към тях може да се прибави още малко зехтин. С част от копъра и всичкия магданоз се овкусяват.
След това сосът се изважда от хладилника и се прибавя към картофите. Всичко се обърква много добре, като след това отново се връща да престои в хладилник поне за 1-2 часа.
При сервиране картофената салата се поръсва с другата част от копъра и се гарнира с останалия лимон, нарязан на шайби или полумесеци - въпрос на предпочитание.
Английската картофена салата е готова.