Начин на приготвяне
Смесете в купа пресятото брашно с маята, захарта и солта.
Направете кладенче и в него налейте водата, леко затоплена, и зехтина- колкото по- силен е зехтинът, толкова по- ароматна ще стане фокачата.
Замесете гладко нелепнещо тесто и го оставете да втаса за 1 час на топло или докато удвои обема си.
Втасалото тесто оформете на топка, сплескайте и разтеглете с намазнени пръсти директно върху хартия за печене или намаслена тавичка - идеална е правоъгълната тавичка, която има във всяка фурна.
Фокачата може да направите в обла или правоъгълна форма.
С върха на пръстите си направете дупчици по цялата й повърхност, но без да пробивате тестото.
Оставете да втаса още веднъж за 20 минути във включена на 40 градуса фурна.
През това време си подгответе лука, като го нарежете на тънки полумесеци и го запържите до омекване в маслото и олиото.
Разпределете го върху фокачата равномерно и поръсете с едра люспеста сол.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златисто за около 25 минути.
Добър апетит!