Начин на приготвяне
Смесете брашното, солта, захарта и маята в дълбока купа.
Направете кладенче и добавете 1 ч.ч. хладка вода /ако е необходимо, добавете още/ и 1 с.л. зехтин.
Омесете еластично и гладко тесто. Сложете тестото в намаслен съд и го оставете на топло, за да удвои обема си.
Сложете тестото върху набрашнена повърхност и леко го премесете. Намажете тава с 1 с.л. зехтин и сложете тестото. Разстелете го по цялото дъно.
Оставете го да втаса още 20 мин., като го покриете с кърпа.
Докато тестото втаса, обелете лука, нарежете го на полумесеци и го задушете с останалия зехтин.
Разпределете лука върху фокачата, като предварително я натиснете с пръсти и направите вдлъбнатини.
Изпечете до златисто. Поръсете с мащерка и хималайска сол. Нарежете я на квадрати и сервирайте.
Класическата Фокача с лук е готова.
Коментари