Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Класическа Фокача с лук

Класическа Фокача с лук

Класическа Фокача с лук
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Днес сме на фокача с лук и май нищо друго не ни е нужно"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г бяло
  • мая - 1/2 пакетче инстантна мая (3.5 - 4 г)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - щипка
  • зехтин - 5 с.л. или олио
  • лук - 2 глави
  • мащерка - суха
  • хималайска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното, солта, захарта и маята в дълбока купа.

Направете кладенче и добавете 1 ч.ч. хладка вода /ако е необходимо, добавете още/ и 1 с.л. зехтин.

Омесете еластично и гладко тесто. Сложете тестото в намаслен съд и го оставете на топло, за да удвои обема си.

Сложете тестото върху набрашнена повърхност и леко го премесете. Намажете тава с 1 с.л. зехтин и сложете тестото. Разстелете го по цялото дъно.

Оставете го да втаса още 20 мин., като го покриете с кърпа.

Докато тестото втаса, обелете лука, нарежете го на полумесеци и го задушете с останалия зехтин.

Разпределете лука върху фокачата, като предварително я натиснете с пръсти и направите вдлъбнатини.

Изпечете до златисто. Поръсете с мащерка и хималайска сол. Нарежете я на квадрати и сервирайте.

Класическата Фокача с лук е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Не очаквах, че ще се получи толкова вкусно- гарнирано само с лук! Непременно ще повторя рецептата!
14.01.2016 01:14