Начин на приготвяне
Нарежете бананите на парченца и ги поставете в съд, който се затваря херметически. Залейте с алкохола и ако не ги покрива, долейте още от него - трябва да са добре покрити.
Сложете и шушулката ванилия начупена или нарязана на парченца. Затворете съда добре и оставете на тъмно и хладно за 2 седмици. Препоръчвам на капака да си залепите листче с датата, на която сте го оставили. Разклащайте от време на време, без да отваряте.
След като измине указаното време си пригответе гъст захарен сироп, като поставите на умерен огън водата и захарта и варите 5 минути, смятани от момента на завиране. Оставете го да изстине напълно.
През това време трябва да прецедите/филтрирате концентратът с бананов аромат. За тази цел използвайте хартиени филтри, много фина цедка, филтри от кафе машина с такива или някакъв фин плат. Оставете да си капе бавно докато сиропът ви изстива.
Смесете филтрирания алкохол със захарния сироп, налейте в бутилка и затворете добре.
Оставете за още време - от 10 дни до 1 месец. Хубавият ликьор трябва да отлежи. Поднасяйте самостоятелно с бучки лед или като съставка към различни коктейли.
Ароматен и прекрасен ликьор! Наздраве!
Препоръка: Естественият цвят който се получава е леко меден, хубав е, но няма общо с цвета на банана, затова ако държите да има жълт оттенък за по- оригинален вид сложете 1/2 тубичка жълта сладкарска боя на др. Йоткер.