Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Бананов ликьор

Бананов ликьор

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Бананов ликьор
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
22/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Поканете приятелки на гости, за да ги почерпите с най-вкусният бананов ликьор"

Необходими Продукти

  • банани - 4 - 5 бр.
  • алкохол - 500 мл (водка, бял ром)
  • вода - 500 мл
  • захар - 400 г
  • ванилия - 1 шушулка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете бананите на парченца и ги поставете в съд, който се затваря херметически. Залейте с алкохола и ако не ги покрива, долейте още от него - трябва да са добре покрити.

Сложете и шушулката ванилия начупена или нарязана на парченца. Затворете съда добре и оставете на тъмно и хладно за 2 седмици. Препоръчвам на капака да си залепите листче с датата, на която сте го оставили. Разклащайте от време на време, без да отваряте.

След като измине указаното време си пригответе гъст захарен сироп, като поставите на умерен огън водата и захарта и варите 5 минути, смятани от момента на завиране. Оставете го да изстине напълно.

През това време трябва да прецедите/филтрирате концентратът с бананов аромат. За тази цел използвайте хартиени филтри, много фина цедка, филтри от кафе машина с такива или някакъв фин плат. Оставете да си капе бавно докато сиропът ви изстива.

Смесете филтрирания алкохол със захарния сироп, налейте в бутилка и затворете добре.

Оставете за още време - от 10 дни до 1 месец. Хубавият ликьор трябва да отлежи. Поднасяйте самостоятелно с бучки лед или като съставка към различни коктейли.

Ароматен и прекрасен ликьор! Наздраве!

Препоръка: Естественият цвят който се получава е леко меден, хубав е, но няма общо с цвета на банана, затова ако държите да има жълт оттенък за по- оригинален вид сложете 1/2 тубичка жълта сладкарска боя на др. Йоткер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: