Начин на приготвяне
Разтваря се маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и се оставя да шупне.
В купа се изсипва брашното, жълтъците и мекото масло. Добавя се шупналата мая и се замесва тесто. Прехвърля се върху набрашнен плот и се доомесва с ръце. Коато спре да лепи по ръцете и стане еластично, се дели на 5 равни топки. Покриват се и се оставят да втасат за 2 часа.
Всяка втасала топка тесто се разточва на правоъгълна кора с размер на тавата за печене. Покриват се и се оставят настрана.
КРЕМ
Маковото семе се смила. Във врящо мляко със захарта се изсипва маковото семе, намалява се температурата и се добавя медът и настърганата лимонова кора. Оставя се да ври за около 5 мин на тъх огън и се сваля, охлажда се до стайна температура.
КРЕМ
Във врящото мляко със захарта се прибавят счуканите орехи и се вари на тих огън за около 5 мин при непрекъснато разбъркване. Сваля се и се охлажда до стайна температура.
КРЕМ
Настъгват се обелените ябълки на ренде, изцеждат се. Добавя се захарта и се вари за 10 мин на много тих огън при непрекъснато разбъркване, колкото да омекнат и да изври водата им. Готовата смес се сваля от котлона, добавя се канелата, разбърква се.
Тавата, която ще се ползва за печене, трябва да е голяма, дълбока и правоъгълна. Намаслява се с масло.
Поставя се първата кора, отгоре се посипва ябълков пълнеж, отново кора, - следва маков пълнеж, отново кора - следва орехов пълнеж -кора, след това са намазва с дебел и плътен слой мармалад от кайсии и се завършва с кора.
Ябълковият сладкиш се пече на 180 градуса 10 мин и на 150 градуса - 50-60 мин.
Изважда се от фурната и се охлажда, а след това се намазва с тънък слой мармалад от кайсии, посипва се обилно със смлени орехи.
Еврейският Сладкиш с Ябълки е много вкусен.