Различни сарми с нахут

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7172329281
27/04/2018
"Защото не всички сарми са еднакво вкусни , ние ви педставяме най-добрите - Различни сарми с нахут и агнешко "
Приготвяне55 мин.
Готвене35 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо390
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • лапад - 4 - 5 връзки, по - големи
  • агнешка кайма - 200 г
  • нахут - 1 буркан от 430 г
  • дългозърнест ориз - 1 к.ч., бланширан
  • пестил от сливи - 60 г
  • зелен лук - 2 връзки
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • зехтин - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • джоджан - 2 с.л., пресен
  • червен пипер - едър лют
  • За бульона
  • агнешко рагу - 1 кг
  • масло - 3 с.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 1 бр.
  • За млечния сос
  • кисело мляко - 10 с.л.
  • таханов сусам - 2 с.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • пресен чесън - 4 - 5 стръка от бялата част
  • сол - на вкус
  • червен пипер - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре агнешкото рагу от дребни костици. В голяма тенджера разтапяме маслото. Подреждаме кокалите с костния мозък в тях, прибавяме лука и моркова, разрязани на две части, и ги заливаме със студена вода. Оставяме да къкрят на слаб огън до пълно сваряване - костният мозък трябва да се изважда. Прецеждаме бульона и го оставяме на страна.

Накисваме ориза в купа с гореща вода за 1 час.

Заливаме пестила от сливи с малко топла вода и разбъркваме, докато се разтвори.

Измиваме внимателно листата от лапада. Сгъваме ги на две и прекарваме острието на ножа точно покрай жилата, за да я отстраним. Кипваме вода със сол в тенджера и бланшираме за минутка-две листата. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърляме в съд с ледена вода. Тъй като са много фини, ги отцеждаме внимателно. Аз предварително си ги разгъвам и ги подреждам в чиния, за да не губя време при завиването им с плънката.

Бульонът е готов, листата са подредени, остава да приготвим и плънката за сармите.

За целта в подходяща касерола сотираме в зехтина нарязания на ситно зелен лук. Овкусяваме със сол и черен и малко лют пипер и добавяме размитото с малко вода доматено пюре, червения лук и отцедения ориз. Щом зърната станат стъклени, отстраняваме от огъня и оставяме на страна плънката да се охлади. Отцедения нахут блендираме, но не на ситно.

Смесваме го с каймата, пестила, джоджана и ги прибавяме към задушения ориз. Омесваме съставките много добре. Завиваме сармичките и ги подреждаме на няколко реда в тенджера.

Заливаме ги с агнешкия бульон, докато ги покрие. Захлупваме с чиния и варим на слаб огън за 35 минути.

За млечния сос смесваме млякото със сусамовия тахан, предварително смесен със зехтина. Добавяме ситно нарязания чесън /може и скилидки/. Овкусяваме с кимион и сол на вкус. По желание можете да добавите и малко лимонов сок.

Поднасяме сармите топли, поливаме с млечно-чесновия сос и поръсваме с червен пипер.

Гарнирайте със зелена салата с мента и пресен чесън и зърна от нахут.

Съвет: Останалият агнешки бульон замразете в бутилка или на кубчета, които лесно ще прибавяте към пролетни ястия със спанак, лапад с ориз, супи и други. подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар