Начин на приготвяне
Натрошава се маята във водата с 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно, да стане кашичка, и оставяме да шупне.
Пресява се брашното, сипваме маята, разбити яйца, прясното мляко и захарта. Разбърква се добре, добавяме солта, ванилията, корички от лимон, олиото и разтопеното масло, като се запазва половината за месенето.
Замесва се меко тесто и сипваме на плота с намазнени ръце месим и разтягаме, докато поеме мазнината, и оставяме на топло да втаса 1 час , може и повече.
Разделя се на две части, от първата се оформят три фитила, сплескват се с ръце. Поставя се плънка в средата от парченца локум, шоколад и стафиди, накиснати предварително в коняк. Сплитат се на плитка и поставяме във форма за печене върху хартия.
Втората част разделих на две, от едната оформих топчета в средата с парченца локум и наредих в тавичка за еднократно печене. В средата се оформя отвор и се запълва с топче от алуминиево фолио.
Последното тесто разделяме отново на две, едното топче в средата, а от второто се оформят два дълги фитила и се усукват край топчето в средата. Оставят се да втасват 30 минути на топло, докато се напълнят тавите.
Намазваме с разбит жълтък и поръсваме сусам. Печем в загрята фурна 160 градуса около 45 минути до златисто, като след 30 минута се покриват с фолио да запазим златистия цвят. Охлаждаме и оставяме покрити с чиста кърпа до Възкресение Христово!
Светли Великденски празници!
Здраве и благоденствие във всеки дом!
Коментари