Начин на приготвяне
Това е едно от най-класическите испански ястия, характерни за тази топла средиземноморска страна, с богата древна култура и безброй вкусни рецепти.
Тortilla paisana е една от разновидностите на tortilla de patatas, ухаеща на пикантния салам, придаващ ѝ специфичения вкус.
Количествата на съставките в картофения омлет са според броя на консуматорите.
Измиваме картофите, обелваме ги и ги поставяме в студена вода. След като водата кипне, добавяме сол и варим 5 -7 минути.
След като се охладят ги настъргваме на едро ренде.
Червената чушка и лукa режем на малки кубчета, а Чоризото на резени.
Разбиваме яйцата, овкусявайки ги със сол, риган и черен пипер. За да стане по-пухкава, към разбитите яйца прибавяме малко прясно мляко. Добавяме картофите, разбъркваме добре и ги оставяме за постоят около 15 минути.
В нагорещен тиган сотираме в зехтина чушката и зеления лук. След като зеленчуците омекнат, изсипваме яйчено картофената смес.
Разпределяме я равномерно и намаляваме температурата на готвене.
Разклащаме няколко пъти внимателно тигана, за да отделим плънката от дъното на тигана. Отгоре подреждаме пикатния салам.
След като се е изпекла тортията от едната страна, я обръщаме внимателно с помощта на по-голяма от обема ѝ чиния.
Приплъзваме я отново в тигана, като внимаваме да не я разкъсаме.
Запичаме за кратко и от другата страна.
Сервираме я с гарнитура от чери домати и чеснови брускети.
Тortilla paisana може да бъде по-стегната или по-рохка, по-дебела или по-тънка. Може да се сервира веднага след приготвяне ѝ или изстинала.
Съвет: Този начин на технологична обработка на картофите / подваряването им във вода/ позволява тортията да се изпече и във фурната. Старанието ми да минимизирам процеса на пържене на картофените шайби е идеята да поднеса закуската в по-здравословен вариант на своето семейството.
Коментари