Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Карамелизирани ябълки с царевичен сироп

Карамелизирани ябълки с царевичен сироп

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Карамелизирани ябълки с царевичен сироп
Снимка: marcheva14
1 / 6с Видео
12/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5
"Много ефектен десерт, който мнозина от нас помнят още от детството"

Необходими Продукти

  • ябълки - 5 бр. средна големина
  • вода - 175 мл
  • захар - 400 г кристал
  • червена хранителна боя - 1/2 ч.л. гел
  • царевичен сироп - 200 г светъл (ако не се разполага с такъв се ползва глюкоза )
  • канела - 2 пръчки
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необхдомо ни е правоъгълно парче хартия за печене, много добре намаслена с масло или неутрална мазнина.

Независимо какви плодове ще се карамелизират, те никога не се обелват, защото ако се обелят или разрежат наполовина, вътрешната им влага ще попречи на доброто карамелизиране.

Ябълките, ако са закупени от магазинната мрежа, ще е необходимо да се обработят предварително. В дълбока тенджера се налива достатъчно вода и се оставя на котлон да заври. Сваля се от котлона и се поставят ябълките за около 30-40 сек. Така ще се премахне восъчното им покритие. Ако са от домашната градина не е необходимо да се обработват предварително.

Изваждат се с решетъчна лъжица и много хубаво се подсушават навсякъде. Чрез навиване им се отстранява дръжката. Пробождат се с дебело дървено шишче или дървена шпатулка за сладолед. Оставят се настрана.

В дълбока касерола се изсипва захарта. Прибавя се водата, хранителната боя, царевичен сироп или глюкоза със същия грамаж, канелата и ванилията. Разбърква се докато се хомогенизира. Сместа се оставя на умерен котлон да заври, намалява се температурата и се оставя да къкри, докато достигне 140 градуса. Това ще отнеме около 10-12 минути.

Ако не се разполага с кулинарен термометър в един момент се загребва малко от врящата смес и се поставя лъжичката в студена вода и ако се кристализира и направи захарно топче, означава, че температурата е достигната. Сваля се от котлона.

Всяка ябълка се захваща за поставената дървена дръжка и се поставя в карамела. Завърта се няколко пъти, изважда се, оставя се да изтече по-голямата част от карамела и се поставя върху хартия за печене.

Точната температура е от голямо значение за направата на добри карамелизирани ябълки. След като се завъртят в карамела и се извадят, за да се охлаждат, и след като се охладят напълно, те трябва да имат блестящ, огледален червен или друг цвят, по избор е.

По избор може да се потопят в цветни захарни пръчици.

Оставят се на стайна температура, докато напълно се охлади карамелът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: