Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Карамелизирани ябълки с карамелено мляко

Карамелизирани ябълки с карамелено мляко

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Карамелизирани ябълки с карамелено мляко5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
8
"Има един десерт, който завинаги остава в сърцето - представяме ви нашия"

Необходими Продукти

  • ябълки - около 8 - 10 бр. среден размер
  • дървени шишчета - за ябълките
  • масло - 100 г (не се ползва маргарин)
  • кафява захар - 200 г по - тъмна
  • царевичен сироп - 100 г или течен мед
  • кондензирано мляко - 200 г със захар
  • ванилия - 2 ч.л. екстракт
  • канела - 1 бр. пръчка
  • хартия за печене - много добре намаслена
  • кулинарен термометър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хартията за печене много добре се намаслява с масло или неутрална мазнина.

Ябълките се почистват и не се обелва от кората им, защото от остатъчната влага, която ще се появи, ще попречи за доброто им карамелизиране.

На котлон се поставя тенджера с достатъчно вода да заври. Сваля се от котлона. Ябълките се потопяват в горещата вода за 15-30 сек.

По този начин ще се отстрани восъчното им покритие, ако са закупени от магазинната мрежа.

Ако ябълките са от домашна градина, не е необходимо да се обработват предварително.

Изваждат се и много добре се подсушават. Отстраняват се дръжките им чрез леко въртеливо движение. В средата им се поставя сладоледена шпатулка или здраво дървено шишче.

В касерола се изсипва кафявата захар, добавя се маслото, царевичният сироп или течен мед, ванилията и кондензираното мляко. Поставя се на умерен котлон при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.

Сместа много бързо загаря, затова не се оставя и секунда без внимание. Оставя се да къкри за около 10-12 минути на слаб котлон и когато градусите на кулинарен термометър покажат 130-140 градуса се сваля от котлона.

Подготвените ябълки се потопяват в карамела, след това се потопяват в счукани орехи или дребни цветни пръчици и се поставят върху намаслената хартия. Охлаждат се напълно.

Карамелизираните ябълки с карамелено мляко са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: