Начин на приготвяне
Варим елдата в съотношение на елдата към водата 1:2, но ако искате да е по-разварена и да я използвате под формата на каша (както в случая), можете да добавите повече вода.
Елдата се вари на силен огън за 5 мин, на среден огън - за 7 мин, и на най-ниската степен на котлона - 3 мин.
След като се е сварила, се маха от котлона, но не се отхлупва, а се слага върху капака ѝ хавлиена кърпа и се оставя да почива така около 15-тина мин.
През това време варим моркова и броколито в отделна тенджерка. Проверяваме с виличка дали са готови, ако са меки, значи са се сварили напълно.
Отцеждаме зеленчуците и ги добавяме в купичка заедно с елдата и магданоза, слагаме масълце и след като се разтопи маслото, пасираме всички съставки, като добавим 30 мл вода, за да стане по-течна консистенцията на кашата и е по-лесно за детето да я хапва.